Κατάστημα των εταιριών DIPO-Interwood-Ξυλεμπορία Α.Ε.Β.Ε. στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, Αθήνα.

Κείμενο

Dipo NightView

Dipo 1

Dipo 2

Dipo 5

Dipo 3

Dipo 4

Dipo 6

Dipo 7

 

Ένα «εσωτερικό» τοπίο με ξύλινες επιφάνειες

Διαμορφώθηκε ο ισόγειος χώρος καταστήματος (165 τ.μ.) με πατάρι βοηθητικής χρήσης, σε εκθετήριο πώλησης ξύλινων πατωμάτων και επενδύσεων, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Δάφνη.

Συγκροτήθηκαν τρεις βασικές ενότητες και τα προϊόντα προς πώληση ομαδοποιήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους προβολής. Η τυχαία γεωμετρία του παράγωνου χώρου αποτέλεσε αφορμή για τη συνθετική πρόταση: Ο νέος ορθοκανονικός χώρος που δημιουργήθηκε στην πρώτη ενότητα, εμπεριέχει το δεδομένο περίγραμμα του καταστήματος. Αυτό έγινε δυνατό με δύο αναδιπλούμενες επιφάνειες, εκατέρωθεν της εισόδου, οι οποίες σχηματίστηκαν από τον εμφανή μεταλλικό σκελετό κοίλης διατομής και τα διαφορετικά δείγματα ξύλινων πατωμάτων και επενδύσεων οροφών που προσαρμόστηκαν σε αυτόν.

Η ιδιαιτερότητα σ’ αυτή την κατασκευή, είναι ότι το σχήμα του κάθε δείγματος ξύλινης επιφάνειας είναι διαφορετικό, λόγω της σύνθετης γεωμετρίας του μεταλλικού σκελετού. Μ’ αυτό τον τρόπο, σχηματίζεται ο αρνητικός χώρος ενός ασύμμετρου πρίσματος και εντείνεται η προοπτική, όπως συμβαίνει συνήθως στα κλασικά σκηνικά της ιταλικής σκηνής. Η συνεχής μεταβολή του σχήματος των δειγμάτων στις αναδιπλούμενες επιφάνειες κατά την περιήγηση του επισκέπτη στο εσωτερικό, θυμίζει κινηματογραφικά καρέ και δημιουργεί μια ιδιαίτερη αίσθηση χρονικότητας.

Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνεται επίσης ένα γραφείο υποδοχής και συνεργασίας, μια κατασκευή με συρταριέρες δειγμάτων και αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και συρρόμενες προθήκες για προγυαλισμένα πατώματα. Όλες οι κατασκευές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης, διαμορφώνουν καθολικά το χώρο και δεν είναι απλά λειτουργικά στοιχεία που τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων. Στην ίδια ενότητα, στο σχεδιασμό της ψευδοροφής, κρατήθηκαν κάποια εμφανή τμήματα της μεταλλικής δομής του παταριού που προϋπήρχε, σα να επρόκειτο για αρχαιολογική τομή. Η δομή αυτή δεν συμβάδιζε με τους άξονες και τον κάναβο της νέας διαμόρφωσης. Φανέρωνε όμως την πρόθεση της ομάδας μελέτης να μην καταστρέφονται ή να μην αποκρύπτονται όλα τα στοιχεία προηγούμενων κατασκευών σε υπάρχοντες χώρους, όταν κρίνεται ότι αυτό έχει ενδιαφέρον.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται προϊόντα που σχετίζονται με πάγκους κουζίνας και μελαμίνες. Με φύλλα μελαμίνης επικολλημένα πάνω σε μοριασανίδα, διαμορφώθηκε πτυχωτή διαχωριστική επιφάνεια, η οποία λειτουργεί ταυτόχρονα για την προβολή των συγκεκριμένων προϊόντων. Αυτή η ενότητα συνδέεται οπτικά με την πρασιά της πολυκατοικίας. Στο άνοιγμα τοποθετήθηκαν οριζόντιες ξύλινες περσίδες για ηλιοπροστασία στη νότια πλευρά, κατά τους θερινούς μήνες.

Η τρίτη ενότητα είναι υπερυψωμένη κατά 50 περίπου εκατοστά και σ’ αυτή εκτίθενται συνθετικά πατώματα απομίμησης ξύλου. Σ΄ αυτόν το χώρο έχει τοποθετηθεί η σκάλα που οδηγεί στο πατάρι. Η σκάλα έχει κατασκευαστεί από τετράγωνης διατομής δοκίδες (60x60 χιλιοστά) που έχουν πλεχτεί μεταξύ τους, ενώ η πτύχωση των σκαλοπατιών έχει τοποθετηθεί πάνω σε ανοξείδωτο βαθμιδοφόρο.

Στην πρόσοψη τονίζεται μόνο η διπλή θύρα εισόδου μ’ ένα περσιδωτό στέγαστρο και ένα ξύλινο πλατύσκαλο και λειτουργεί ως ένα κάδρο στην πόλη. Επειδή η πρόσοψη δεν φωτίζεται με τεχνητό φωτισμό (από έξω προς τα μέσα), μέρος του τεχνητού φωτισμού που λειτουργεί κατά τις νυχτερινές ώρες μέσα στο κατάστημα, δίνει την αίσθηση ότι ο εσωτερικός χώρος «ξεχειλίζει» στο τοπίο της πόλης.

Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη: 
YOLKSTUDIO-Μανώλης Ηλιάκης, Μαρία Ρεμούνδου.
Συνεργάτης: Νίκος Ιωάννου
Διεύθυνση έργου: Γιώργος Καραγιαννίδης
Εργοδότης: ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ-ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ Α.Τ.Ε.Ν.Ε.
Χρόνος μελέτης -κατασκευής: 2009
Επιφάνεια προς διαμόρφωση: 165 τ.μ. 
Φωτογραφίες: EM KEI, Μανώλης Ηλιάκης 

 

Follow Us