Εκθεσιακό περίπτερο για τον διαγωνισμό: "athens heart design award 2013", με θέμα τη δημιουργία ενός περιπτέρου απομόνωσης και σκέψης στην καρδιά ενός εμπορικού κέντρου. (Διάκριση)

Σχέδια | Κείμενο | Αφίσα | Ιστοσελίδα_Athens Heart

 

Σχέδια

 

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ | APERTURE

 

Κεντρική Ιδέα

Πρόκειται για έναν χώρο προσωρινής απομόνωσης από την πολυκοσμία του εμπορικού κέντρου, ο οποίος θα λειτουργεί παρόμοια με το φωτογραφικό διάφραγμα.

Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται πλάκες ξυλόμαλλου διαφορετικού πάχους, οι οποίες κόβονται σε λωρίδες και τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη.

Ο προσωρινός κάτοικος του χώρου μπορεί  να συμπληρώσει ή ν’ αφαιρέσει μικρά κομμάτια ξυλόμαλλου στις τρεις οριζόντιες σχισμές του κελύφους και ν΄ αποφασίσει το βαθμό επικοινωνίας που θα θέλει να έχει με το ευρύτερο περιβάλλον του εμπορικού κέντρου, αλλά και της αίσθησης στον εσωτερικό χώρο.

Η εικόνα αυτής της ασύμμετρης σύνθεσης, έλκει την καταγωγή της από τα μικρά κτίσματα βοσκών της Μεσογείου, χτισμένα με ξερολιθιές (ανεπεξέργαστες σχιστόπλακες) και δημιουργεί μια αντίθεση με την αισθητική του εμπορικού κέντρου. Η αντίθεση αυτή ενισχύεται με την χρωματική ουδετερότητα της κατασκευής, προκειμένου ο χώρος αυτός ν΄ αποτελεί μια διακοπή, ένα είδος «κενού» στο επιβαρυμένο από τις εικόνες και τα μηνύματα εμπορικό περιβάλλον. Το κενό εδώ, θα ήταν καλό να το αντιληφθεί κανείς μέσα από τη διδασκαλεία του Ζεν: ως τον άπειρο χώρο, μέσα στον οποίο τα πάντα υπάρχουν τόσο ως παρουσίες, όσο και ως δυνατότητες. Η δημιουργική χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτόν τον στοχασμό.

Παρότι υπάρχει η αντίθεση που περιγράφεται παραπάνω, η γεωμετρία της κατασκευής εναρμονίζεται με τους άξονες και τον κάναβο του ισόγειου χώρου όπου τοποθετείται. Στην κάτοψη, η είσοδος έχει σχεδιαστεί παράλληλα με τον διαγώνιο κάναβο των πλακιδίων του χώρου.

Η απόφαση να μην κατασκευαστεί ένα κλειστό «αεροστεγές» κέλυφος, σχετίζεται με δύο λόγους: α. Να υπάρχει η δυνατότητα να εισβάλει φιλτραρισμένος ο διάχυτος φωτισμός του εμπορικού κέντρου και να μην απαιτείται επιπλέον χρήση τεχνητού φωτισμού. (Χωρίς να είναι απαραίτητο, έχει προβλεφτεί η ένταξη ενός γραμμικού περιμετρικού φωτισμού, σε χαμηλό σημείο της κατασκευής). β. λόγω των λίγων τ.μ. που διατίθενται, να μην προκύψει ένας ασφυκτικός και αφιλόξενος χώρος.  

Στο εσωτερικό δεν θα υπάρχει πλήρης ησυχία, αλλά ένα είδος απόηχου της οχλαγωγίας του εμπορικού χώρου, λόγω της μεγάλης ηχοαπορρόφησης του υλικού. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της «πλάγιας» εισόδου, συμβάλλει σε αυτή την πρόθεση, αποφεύγεται η τοποθέτηση μιας τυπικής θύρας και η αίσθηση του εγκλωβισμού.  

Όλο το εγχείρημα αποτελεί μια προσπάθεια μικρής «σχεδιαστικής διακοπής» ενός οπτικά και ηχητικά επιβαρυμένου περιβάλλοντος.

 

Σύντομη τεχνική περιγραφή

Ως βασικό υλικό χρησιμοποιείται η πλάκα ξυλόμαλλου, διαστάσεων 2,00μ.  x 0,50μ. Είναι ένα σχετικά ελαφρύ και οικονομικό οικοδομικό υλικό με θερμομονωτικές, ηχομονωτικές και πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες. Θεωρείται οικολογικό υλικό, διότι καταναλώνεται χαμηλή ενέργεια για την παρασκευή του και το βασικό συστατικό του είναι ένα φυσικό και ανανεώσιμο υλικό, το ξύλο.  Επίσης είναι βραδυφλεγές.

Χρησιμοποιούνται πλάκες πάχους 15, 25 και 35 χιλιοστών, οι οποίες εναλλάσσονται καθ’ ύψος. Η τοποθέτηση των πλακών ξυλόμαλλου γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει απώλεια υλικού, σύμφωνα με τις διαστάσεις που διατίθενται στην αγορά. Το φάρδος τους ποικίλει, τόσο για την οικονομία του υλικού όσο και για να δημιουργηθεί ένα είδος ανάγλυφου στο κέλυφος. Όλες οι πλάκες συνδέονται με ξύλινες καβίλιες και εφαρμόζεται τοπικά μια φυσική ρητινούχα κόλλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σχετικά εύκολα η κατασκευή και να επανατοποθετηθεί σε άλλο σημείο.

Ο ξύλινος σκελετός από πλανισμένη ξυλεία ελάτης, ενισχύει την στατική επάρκεια της κατασκευής. Το ξύλο παραμένει στο φυσικό του χρώμα και εμποτίζεται μ’ ένα οικολογικό προστατευτικό ξύλου.  Στο επάνω μέρος του σκελετού προσαρμόζονται τα αιωρούμενα φύλλα ξυλόμαλλου με περαστές βίδες. Ο τρόπος σύνδεσης των δοκίδων θυμίζει μεσαιωνικές ξυλοδεσιές και είναι ο ευκολότερος τρόπος σύνδεσης ξύλων με αισθητικά αποδεκτό αποτέλεσμα.   

 

Αφίσα

 

 

 

Follow Us