Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος σε γναθοχειρουργικό ιατρείο στο Μαρούσι.

Κάτοψη | Κείμενο

 

ΚΑΤΟΨΗ

 

Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος σε γναθοχειρουργικό ιατρείο

 

Ένα τυπικό διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας στην περιοχή του Αμαρουσίου στην Αθήνα, μετατράπηκε σε γναθοχειρουργικό ιατρείο. Διαμορφώθηκε χώρος υποδοχής και αναμονής, εξεταστήριο-εργαστήριο και ένα γραφείο.

 

Στόχος ήταν με τις λιγότερες δυνατόν δομικές επεμβάσεις να διαμορφωθεί ένα σύνολο, στο οποίο θα γίνεται ένα είδος ανασύνθεσης της αισθητικής των πολυκατοικιών του ’70, στην οποία ανήκει και το διαμέρισμα που μεταβλήθηκε σε ιατρείο. Χωρίς να γίνουν ριζικές αλλαγές στη διαρρύθμιση, δίνεται η αίσθηση ότι τα νέα στοιχεία συμπληρώνουν την εικόνα του παλιού, χωρίς να την καταργούν. Η πολυκατοικία εξάλλου έχει αισθητικά και κατασκευαστικά γνωρίσματα του ’70, που είναι με ωραίο τρόπο υλοποιημένα και δεν υπήρχε λόγος να εξαφανιστούν.

 

Ένας τοίχος ξηράς δόμησης με επαναλαμβανόμενα ανοίγματα διαχωρίζει το χώρο αναμονής με αυτόν της γναθοχειρουργικής έδρας. Το αμμοβολισμένο τζάμι των εσωτερικών παραθύρων δεν επιτρέπει την οπτική επαφή. Στην επιφάνεια αυτή εναλλάσσονται ρυθμικά κάθετες λωρίδες χρώματος σε συνδυασμό με τα ανοίγματα. Στον παράλληλο τυφλό τοίχο (μεσοτοιχία διαμερισμάτων) έχει σχεδιαστεί μια σύνθεση με διαγώνιες λωρίδες χρώματος και δημιουργεί ένα είδος «αντίστιξης» με την αυστηρή επεξεργασία της όψης του διαχωριστικού.

 

Τα έπιπλα της υποδοχής και τα καθιστικά του χώρου αναμονής σχεδιάστηκαν ειδικά για τη νέα γεωμετρία που προέκυψε και εντάσσονται λειτουργικά και αισθητικά στη νέα διαμόρφωση. Οι χαμηλές νησίδες ανάμεσα στα δύο καθιστικά χρησιμεύουν στην οργάνωση ενοτήτων με βιβλία και περιοδικά. Και αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο ειδικού σχεδιασμού. Για την κατασκευή όλων των επίπλων χρησιμοποιήθηκε καπλαμάς όρεγκον και λάκα πάνω σε μοριoσανίδα (MDF).

 

 

 

Follow Us