Συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό σχεδιασμού ενός τυπικού δωματίου Ελληνικού ξενοδοχείου εμβαδού 18 - 24m2. Το Room18 είναι ένα πρόγραμμα διερεύνησης της αρχιτεκτονικής της φιλοξενίας με στόχο τον αναστοχασμό και την παραγωγή ιδεών που θα αναθεωρήσουν τα ισχύοντα δεδομένα στον τομέα του τουρισμού.

Σχέδια | Κείμενο | Poster

hotel ROOM 01


ΣΧΕΔΙΑ

 

 

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

Ο χώρος του δωματίου χωρίζεται σε 3 ευδιάκριτες ζώνες με ΒΑ-ΝΔ κατεύθυνση. Αυτές πλαισιώνονται και ορίζονται από 2 ζώνες εκτός δωματίου. Η κάθε περιοχή εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες προσωρινής κατοίκησης. Ένας κύριος άξονας πορείας τροφοδοτεί όλες τις ενότητες-ζώνες και επιτρέπει το σχηματισμό επιμέρους κινήσεων και στάσεων. Με αυτή την προσέγγιση δημιουργείται το μέγιστο μήκος ορίων-συνόρων στο δωμάτιο. Έτσι εξασφαλίζεται σε κάθε ζώνη η μέγιστη διαπερατότητα και μια ιδιαίτερη ποιότητα προσωρινής κατοίκησης.

 

ΖΩΝΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ | ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

Η πρώτη ζώνη προς το βορρά και το διάδρομο συνορεύει με μια μικρή περιοχή μετάβασης στον ιδιωτικό χώρο, ένα είδος χοάνης που οδηγεί στη θύρα εισόδου. Στην πρώτη ζώνη αναπτύσσονται οι βοηθητικές λειτουργίες του WC, της ιματιοθήκης και του mini bar ή ψυγείου.

 

ΖΩΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ/ΥΠΝΟΥ

Στην ενδιάμεση ζώνη, με το μεγαλύτερο φάρδος, τοποθετείται το κρεβάτι και μια μεταβαλλόμενη πολυχρηστική κατασκευή. Μέσω αυτής, ο προσωρινός κάτοικος μπορεί να αναδιπλώσει χρηστικές επιφάνειες σε διαφορετικά ύψη. Καλύπτονται οι ανάγκες ενός γραφείου, ραφιών, χαμηλού τραπεζιού, ενός μικρού καθιστικού ή ενός πάγκου αποσκευών. Όταν οι επιφάνειες αυτές είναι διπλωμένες, μένει ένας ικανοποιητικός χώρος για σωματική και πνευματική άσκηση, όπως η yoga, το chi kung και το zazen. Στο υπερυψωμένο επίπεδο τοποθετείται το στρώμα ύπνου και λόγω της γεωμετρίας του, σχηματίζονται δύο χαμηλά καθίσματα. Σε δύο τμήματα, κάτω από την υπερυψωμένη επιφάνεια, υπάρχουν 2 μεγάλα συρτάρια αποθήκευσης. Στο ξύλινο διαχωριστικό, στο προσκεφάλι του κρεβατιού, υπάρχουν 2 συρόμενα χωρίσματα από ξύλο για πλήρη συσκότιση και 2 γυάλινα με αμμοβολή για διάχυση του φυσικού φωτός. Τα χωρίσματα αυτά χρησιμεύουν επίσης για την απομόνωση της παρακείμενης ζώνης του λουτρού.

 

ΖΩΝΗ ΝΕΡΟΥ | ΛΟΥΤΡΟΥ/ 2ουΝΙΠΤΗΡΑ

Η τρίτη ζώνη προς το βορρά, αποκτά ιδιαίτερη χωρική ποιότητα λόγω της γειτνίασής της με το μπαλκόνι ή τον ημιυπαίθριο χώρο. Σε αυτή την ενότητα φιλοξενείται το λουτρό/ντουζίερα, καθώς και ένας δεύτερος νιπτήρας. Διαχωρίζεται από τον εξωτερικό χώρο με υαλοστάσια που καλύπτουν όλο το άνοιγμα της νότιας πλευράς. Η περιοχή του λουτρού μπορεί να ενοποιηθεί με τον εξωτερικό χώρο. Ο επισκέπτης απλά ανοίγει τη γυάλινη θύρα που περιστρέφεται περί κατακόρυφο άξονα. Η ζώνη αυτή προστατεύεται οπτικά και σκιάζεται με περιστρεφόμενα πάνελ οριζόντιων ξύλινων περσίδων.

 

ΥΛΙΚΑ

Σε κάθε ζώνη-λωρίδα χρησιμοποιείται καθολικά ένα και μόνο υλικό. Στις ζώνες μετάβασης και βοηθητικών χρήσεων: μάρμαρο Αλιβερίου. Στη ζώνη διαμονής και ύπνου: ξύλο τικ με διάφορες επεξεργασίες. Στη ζώνη νερού, δηλ. το χώρο του λουτρού και τον εξωτερικό χώρο: μωσαϊκό.

 

 

 

POSTER

Follow Us