Church at Bagsvaerd by Jorn Utzon ARCHITECTURAL EXHIBITION at Vakalo College of Art & Design

 

Η εκκλησία της Bagsvaerd του Jorn Utzon
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ


Έρευνα οργάνωση επιμέλεια: Μανώλης Ηλιάκης 
Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης, Artwork: EM KEI
Σκηνοθεσία-Video: Πολύβιος Καίσαρης 
Συνεργάτες: Ίρις Σαμαρτζή, Ντενίζ Βασιλειάδου, Αστέρης Λιάπης 
Φωτογραφίες: Μανώλης Ηλιάκης

 

Το εργαστήρι μου είναι τα δάση με τις οξιές, η θάλασσα και τα σύννεφα. 
Jorn Utzon


Ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θεωρείται η εκκλησία της κοινότητας Bagsvaerd κοντά στην Κοπεγχάγη που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Jorn Utzon, τον άνθρωπο που σχεδίασε την Όπερα του Σίδνεϊ και τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker. Η εκκλησία του Bagsvaerd ήταν το θέμα της έκθεσης που φιλοξενήθηκε για ένα μήνα στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής Βακαλό στην Αθήνα, από τις 11 Δεκεμβρίου 2003.

Το υλικό που παρουσιάστηκε στην έκθεση είναι αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης της Σχολής Βακαλό, Μανώλης Ηλιάκης, στη Δανία, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον διάσημο αρχιτέκτονα. Η έκθεση περιελάμβανε σχέδια, φωτογραφίες και προβολή video.

Με αφορμή το συγκεκριμένο έργο, μελετήθηκαν οι επιρροές του αρχιτέκτονα και τα χαρακτηριστικά του έργου του, καθώς επίσης η συμβολή του Utzon στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αντίληψης στη Δανία και στη Βορειοευρωπαïκή αρχιτεκτονική έκφραση. 
Με βάση την έρευνα σε βιβλιοθήκες και αρχεία της Κοπεγχάγης, τη φωτογράφηση και αποτύπωση της εκκλησίας μέσω σκίτσων, συγκεντρώθηκε κάποιο υλικό που κρίθηκε ότι είχε ενδιαφέρον να επεξεργαστεί και να παρουσιαστεί στα πλαίσια μιας έκθεσης.

Η έρευνα μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, χάρη στην υποτροφία που απένειμε το Ινστιτούτο της Δανίας και το Εleni Nakou Foundation, στο Μανώλη Ηλιάκη, για τρίμηνη παραμονή του στη Δανία.

 

 

Follow Us